Osäker tillgång till vatten

Vi som tillbringade påskhelgen i Ytterby märkte att tillgången på vatten från vattenverket på Sandgärdsvägen var osäker. Ett långt avbrott på långfredagskvällen följdes av kortare och längre avbrott under dagarna därefter.

Alla torde känna till att grundvattennivåerna i bl a hela Kalmar län sedan förra året är långt under de normala. Detta beror på att det regnat och snöat mycket lite under ett par år. Stora Askö torde inte vara något undantag.

Styrelsen vädjar därför om mycket stor återhållsamhet med vattenförbrukningen under den säsong som kommer och att avstå från t e x att:
• vattna gräsmattor och odlingar med vattenspridare,
• tvätta bilar
samt att vara sparsamma med vattenanvändning vid disk, tvätt, duschning mm. Detta gäller särskilt då vi är många människor i området – t ex under midsommarhelgen.

Det är inte tillåtet att fylla badtunnor och pooler.

Är vi inte återhållsamma kommer vattendistributionen inte att fungera.

Denna vädjan gäller även de som har egen brunn eftersom vi alla mer eller mindre använder samma vattenresurs.

Det är också viktigt att se till att avstängningskranen vid tomtgränsen eller stugan är stängd under vinteruppehållet så att inte vatten börjar rinna ut när vattnet släpps på från vattenverket på våren. Det har hänt alltför många gånger att brunnen har tömts av denna orsak. Kontrollera också att det inte finns läckor i ledningssystemet.

Ta för vana att alltid stänga av huvudkranen (oavsett årstid) vid tomtgränsen när huset lämnas.