Bredbandskablarna kopplas in i våra fastigheter

På måndag 15 juli påbörjas den sista fasen i bredbandsprojektet. Fiberkonsulten som tidigare grävt på tomterna kommer nu tillbaka till fastigheterna och gör installationen inomhus. Inomhusjobbet projekterades under våren och nu ska fiberterminalen (jacket) och fiberconvertern (utrustningen som omvandlar ljussignalen till kopparkabel) monteras och kopplas in. Jobbet tar omkring en timme per fastighet och när Fiberkonsulten lämnar din fastighet är din anslutning färdig att ta i bruk.

För att komma igång med bredbandet behöver du ansluta en router (bl.a. för säkerheten och för att få trådlöst internet i huset) till fiberconvertern, sedan är det bara att beställa bredbandstjänst och börja surfa. Vissa internetleverantörer erbjuder router i sina paket medan andra inte gör det. Då behöver du köpa en själv och dessa finns i en mängd prisklasser med olika funktioner. En enkel standardrouter som klarar bredband upp till 100 Mbit/s finns på Cdon.com för 449 kr, se https://cdon.se/hemelektronik/asus-rt-ac51u-p31901522. Planerar du ett snabbare bredband, tex 250 Mbit/s behöver du en router med bättre prestanda, tex https://cdon.se/hemelektronik/asus-rt-ac58u-p39620979. Kjell &Co (www.kjell.com) har också ett flertal varianter. De har butik i Västervik där butikspersonalen säkert kan hjälpa till. Tänk också på att beställa nätverkskablar då detta oftast inte ingår.

Vårt nät är anslutet till Västerviks stadsnät som har sin försäljningsportal tillsammans med andra stadsnät. Du hittar försäljningsportalen på www.zmarket.se där du letar reda på din adress, skapar ett konto och sedan beställer ditt bredband och/eller andra tjänster som telefon eller TV.

Det finns nästan alltid erbjudanden om halva priset och ingen bindningstid under en kortare period. Om du inte använder huset under vintern kan det kanske vara smart att välja ett bredband med kort eller ingen bindningstid.