Hoppa till innehåll

Samtliga gungor tas bort efter besiktning

Styrelsen har låtit fackman besiktiga de fyra gungställningar som Samfälligheten har, två på fotbollsplanen och två i Lasthagen. Tyvärr påvisade besiktningen en mängd brister hos våra gungställningar, vilket innebär ökade olycksrisker.

Enligt relativt ny lagstiftning ställs samma långtgående krav på en samfällighets lekplats som på kommunala lekplatser, bland annat att produkterna skall vara godkända för offentlig miljö enligt ProduktSäkerhetsLagen, PSL, och att underlaget skall vara av stötdämpande material, t.ex. sand eller bark.

Vårt försäkringsbolag bekräftar också att med största sannolikhet gäller inte Samfällighetens ansvarsförsäkring, om en allvarlig olycka skulle inträffa i våra icke godkända gungor. Samfälligheten skulle i värsta fall kunna bli stämda på mångmiljonbelopp utan något giltigt försäkringsskydd.

Styrelsen har av ovanstående skäl beslutat att genast ta bort samtliga befintliga gungor!

Nya lekplatser med gungor?

Styrelsen utreder nu kostnaden för att anlägga nya lekparker med godkända gungor och godkänt underlag. Då detta innebär stora, icke budgeterade kostnader, kommer frågan om framtida lekplatser att tas upp för diskussion och eventuellt beslut på Föreningsstämman den 1 augusti. Förutom anläggningskostnaden tillkommer också årliga kostnader genom krav på årlig inspektion av lekplatsen och krav på kontinuerlig översyn och underhåll.

Tyvärr innebär detta att vi i Ytterby och Lasthagen under sommaren 2021 inte kommer att ha några allmänna gungställningar, vilket vi i styrelsen djupt beklagar.

Hopptorn och utegym besiktigade och godkända

Besiktning har också skett av vårt hopptorn vid badplatsen, varvid hopptornet godkänts för användning, dock med krav på några mindre, icke akuta, åtgärder. Även utegymmet har besiktigats av projektgruppen och godkänts.

Styrelsen